Cronspisens historia

1980 Startar Kjell-Evert Sigvardsson Cronspisen, med sitt nytänkande modulsystem för kakelugnar, inte som man gjorde tidigare och byggde varje kakelugn på plats och högg tegel för tegel, kakel för kakel. Här konstruerades en kakelugn byggd på prefabricerade modulelement som byggdes genom att stapla 10cm 2-delade skift på varandra och därigenom skapa det typiska långa rökgångs-systemet för en kakelugn. Därtill utrustades kakelugnen med en kanal-kassett som gav näst intill omedelbar värme genom att blåsa luft igenom. - Vår tids kakelugn var född. 

Eldstad för varmluft

Cronspisen var både nytänkande vad gäller produktion, montering och ekonomi. Nu har vi en kakelugn som går att massproducera, -enkel att montera och blåser mängder med värme i form av en dubbelmantlad kassett som omsluter eldhärden. För att ytterligare öka verkningsgraden utrustats kakelugnen med en kraftig fläkt för att ge en härlig värme till hela huset, inte bara till rummet där den står.

1986

Öppnar Cronspisen en ny fabrik mitt i Emmaboda. Helt nytt system att gjuta kakelugnar. En hel kakelugn tillverkades på 30 minuter. Ett stort steg för att motsvara den stora efterfrågan på en alternativ pålitlig värmekälla. Här jobbade jag några år efter militärtjänstgöring.

1992

Efter bankkrisen drogs Cronspisen med i en oundviklig konkurs. Några anställda köper och driver Cronspisen vidare.

1994

Köper Contura (NIBE) Cronspisen och driver det vidare i Emmaboda.

2005

Varslas de sista sju anställda i Emmaboda, verksamheten flyttas då dels till ett nyinköpt gjuteri utomlands samt plåtarbete flyttas till Markaryd.